






Ο Δήμος Περιστερίου είναι ο μεγαλύτερος από τους 9 Δήμους της Δυτικής Αθήνας, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό και ο τέταρτος της χώρας σε πληθυσμό. Το Περιστέρι συνορεύει με τους Δήμους Ιλίου (βόρεια), Αθηναίων (ανατολικά), Αιγάλεω (νότια), Χαϊδαρίου (δυτικά) και Πετρούπολης (βορειοδυτικά).
Διαθέτει συνολική έκταση 1.100 ha από τα οποία η νομοθετημένη έκταση καλύπτει τα 977 ha. Η έκταση αυτή παρουσιάζει εικόνα αδιάκοπης πυκνοδόμησης με μόνη εξαίρεση το σημερινό άλσος του Αγίου Ιερόθεου (Παλιά λιγνιτωρυχεία) έκτασης 8,5 ha που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου).
Το Περιστέρι συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους της χώρας. Η επίσημη απογραφή της Στατιστικής Επετηρίδας για το 1991 εκτιμά πληθυσμό 145.854 κατοίκους, ενώ αντίθετα τα Στατιστικά Δελτία καταναλωτών της ΔΕΗ για το 1989 εκτιμούν πληθυσμό πλέον των 250.000 κατοίκων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ μπορεί να εκτιμηθεί μια μέση μικτή πυκνότητα της τάξης του 149,2 κατ/ ha, ενώ μέση καθαρή 298,5 κατ/ha.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Το 1934 το Περιστέρι αποσπάσθηκε από το Δήμο Αθηναίων, στον οποίο ανήκε και αναγνωρίσθηκε ως Δήμος λόγω του μεγάλου πληθυσμού του. Στο Δήμο εκείνης της εποχής προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Περιστέρι, Χρυσαλλίδα, Άνω και Κάτω Γερμανικά, Κτιστά και ο συνοικισμός Ποντίων, Αρμενίων.
Στα Γερμανικά υπήρξαν ξύλινες κατοικίες, η κατασκευή των οποίων χρηματοδοτήθηκε από τις πολεμικές επανορθώσεις που πλήρωσε η Γερμανία στη χώρα μας. Στα Κτιστά κατασκευάσθηκαν τα πρώτα λιθόκτιστα σπίτια. Στα Αρμένικα εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες Αρμενικής καταγωγής. Από τις συνοικίες που δημιουργήθηκαν αργότερα, η Ανθούπολη πήρε το όνομά της από εμπόρους λουλουδιών, που δημιούργησαν τον οικισμό. Ο Λόφος Αξιωματικών πήρε την ονομασία από δύο οικογένειες Αξιωματικών, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Άσπρα Χώματα πήραν το όνομά τους από τον αρχαίο Δήμο Λευκονόης, που βρισκόταν γύρω από τη σημερινή περιοχή του νεκροταφείου Ιλίου, Άγιοι Θεόδωροι. Το τοπωνύμιο Μπουρνάζι προήλθε από τα κτήματα της παλιάς οικογένειας Μπουρναζίου που ήταν στην περιοχή. Ο Άγιος Ιερόθεος πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο Ιερό Ναό της περιοχής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δευτερογενής τομέας (βιοτεχνίες, μικρές επιχειρήσεις) δε διαθέτει σήμερα την ίδια δυναμική με τον τριτογενή. Η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά: μικρό μέγεθος βιομηχανιών - βιοτεχνιών, με μέσο όρο απασχολούμενων 3 άτομα, ανεπτυγμένο το μεταποιητικό τομέα και τον τομέα του εμπορίου, με πολλές μικρές επιχειρήσεις και με μέσο όρο απασχόλησης 2 άτομα. Από το σύνολο του πληθυσμού, το 39% είναι οικονομικά ενεργό με 6,7% εργοδότες και 81,4% μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
Οικιστικά διαχωρίζεται σε 8 συνοικίες και 34 γειτονιές με θεσμοθετημένη χρήση τη γενική κατοικία, που σημαίνει μεγάλη όσο και η πόλη διασπορά και μίξη χρήσεων. Διαθέτει στις κεντρικές περιοχές του (οδικούς άξονες), κεντρικές λειτουργίες υπερτοπικού επιπέδου με κυριότερο χαρακτηριστικό το συσσωρευμένο εξειδικευμένο και εμπόριο.
Το Περιστέρι αποτελεί γεωγραφικά κεντροβαρική περιοχή μέσα στο εσωτερικό της Δυτικής Αθήνας. Από την άποψη αυτή και σε σχέση με τις άλλες περιοχές της ενότητας διαθέτει τη σοβαρότερη κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή κάλυψη (λεωφορειακές γραμμές, τρόλεϊ και ένα σταθμό Μετρό (Αγ. Αντώνιο).
Ο Δήμος Περιστερίου φημίζεται για το απλόχερο χαμόγελο και την παραδοσιακή φιλοξενία. Το Μπουρνάζι, είναι μία από τις μεγαλύτερες ψυχαγωγικές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου υπάρχουν εκατοντάδες καταστήματα διασκέδασης (κλαμπ, καφέ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, ίντερνετ καφέ, κ.ά.).
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Με ταχείς προχωρά το έργο της ανέγερσης του Δημαρχιακού Μεγάρου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο υποδομής στην ιστορία της πόλης. Κατασκευάζεται στην παλαιά θέση του Δημαρχείου, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Περιλαμβάνει τέσσερα υπόγεια, ισόγειο και τρεις ορόφους σε συνολικό εμβαδόν 10.058 τετραγωνικών μέτρων.
Στο σύγχρονο αυτό κτίριο, εγκαθίστανται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης, το νέο Δημαρχείο θα διαθέτει ένα τετραώροφο υπόγειο πάρκιγνκ (400 θέσεων), θέατρο, συνεδριακό χώρο με μεταφραστικές δυνατότητες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων.
Τα υλικά και η αρχιτεκτονική του κτιρίου εξασφαλίζουν την σύγχρονη ένταξή του στο περιβάλλον και την ενεργειακή του οικονομία. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται περίπου στα 3,3 δις δραχμές και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε 800 ημέρες.
Από το μεσημέρι της Δευτέρας, 9 Αυγούστου 2004, οι συρμοί της γραμμής 2 του Μετρό φθάνουν μέχρι το σταθμό Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι, πρόκειται για μια επέκταση μήκους 3 χ.λ.μ. με τρεις Σταθμούς σε πλήρη ανάπτυξη (Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι και Θηβών), η οποία προβλέπεται ότι θα εξυπηρετεί τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας (Περιστέρι, Χαϊδάρι, Ίλιον, Πετρούπολη), στα οποία κατοικεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου.
Με τη λειτουργία του πρώτου σταθμού Άγιος Αντώνιος της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό εξυπηρετούνται καθημερινά περισσότερα από 50.000 άτομα, ενώ το 2007 που θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη η λειτουργία της επέκτασης (Σταθμοί Περιστέρι και Θηβών) αναμένεται ο διπλασιασμός της επιβατικής κίνησης.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Πυγμαχίας βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή που σφύζει από ζωή, μια περιοχή ποιοτικής αναψυχής. Στην κεντρική πλατεία του Μπουρναζίου υπάρχει το μεγαλύτερο μνημείο Πυγμαχίας στον κόσμο.
Το Περιστέρι κέρδισε το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων και ως Ολυμπιακή πόλη πρωταγωνίστησε με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων προβολής σε παγκόσμιο επίπεδο, την έκδοση ενός ιστορικού λευκώματος «Οι δρόμοι της πυγμαχίας» και τη διακίνηση αναμνηστικών «Peristeri Collection».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (ΑΙΒΑ) εξήγγειλε τη διεξαγωγή ενός ετήσιου παγκόσμιου τουρνουά πυγμαχίας στο Γυμναστήριο Περιστερίου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Εδώ και μερικούς μήνες, υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτιστική παρέμβαση που έγινε στην ιστορία της πόλης με την πιλοτική λειτουργία του ιστορικού μουσείου, που φιλοξενούνται σε αίθουσα του ΚΥΒΕ τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
«Θελήσαμε να επιστρέψουμε στην πόλη το DNA της», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και ήδη προωθείται ο αρχιτεκτονικός φάκελος για την κατασκευή ενός ιστορικού μουσείου.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων λειτουργεί το θέατρο «Φοίνικα», που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές παραστάσεις του λεκανοπεδίου, ο ανακαινισμένος θερινός κινηματογράφος «ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ» και επίσης εκδίδεται το περιοδικό επικοινωνίας και ενημέρωσης «Νέες ΕΙΚΟΝΕΣ».
Γεγονός είναι και το δημοτικό θεατρικό εργαστήρι, ενώ την ίδια στιγμή ανακαινίστηκε το δημοτικό Ωδείο, που έχουν τη δυνατότητα τα Περιστεριωτόπουλα της εκμάθησης όλων των μουσικών οργάνων.
Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε και εμπλουτίζεται η Φιλαρμονική της πόλης, παράλληλα δημιουργήθηκαν δύο χορωδίες (παιδική και ενηλίκων) και τέθηκαν σε λειτουργία εργαστήρια ζωγραφικής, αγιογραφίας και χειροποίητου κοσμήματος.
Τέλος, ξεκίνησε η δημοτική σχολή χορού Περιστερίου υπό την καθοδήγηση του μεγάλου χοροδιδασκάλου Φώτη Μεταξόπουλου, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τη δεδομένη επιτυχία της.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος Περιστερίου (τηλ. κέντρο) 2105704000,
http://www.peristeri.gr,
e-mail: info@peristeri.gr
Γραφείο Δημάρχου 2105711351-2,
FAX: 2105758555
Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων 2105709045-26,
E-mail: press1@ananeper.gr
Δημοτική Αστυνομία 2105762201,
Α΄ Αστυνομικό Τμήμα 2105711231,
Β΄ Αστυνομικό Τμήμα 2105719170,
Τροχαία 2105725019,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου