Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ο πόλεμος στη Σρι Λάνκα τελείωσε

ΚΟΛΟΜΠΟ Νεκρός είναι ο αρχηγός των ανταρτών Ταμίλ Βελουπιλάι Πραμπχαράν, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός του στρατού της Σρι Λάνκα στρατηγός Σαράθ Φονσέκα. O θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας αιματηρότατης εξέγερσης η οποία διήρκεσε 26 χρόνια και απέτυχε τελικώς να οδηγήσει στην απόσχιση τμήματος του νησιού και στην ίδρυση ανεξάρτητου κράτους για την εθνοτική μειονότητα των Ταμίλ.

Η δημόσια τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμά της και μετέδωσε ότι όλοι οι ηγέτες των Τίγρεων Ταμίλ μαζί με 250 ενόπλους εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ενώ ο αρχηγός των ανταρτών, ο οποίος δεν είχε εμφανισθεί δημοσίως τους τελευταίους 18 μήνες, σκοτώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από την ενέδρα των κυβερνητικών στρατευμάτων. Νεκροί βρέθηκαν άλλοι τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι των ανταρτών και ο 24χρονος γιος του Πραμπχαράν Τσαρλς Αντονι.

Η στρατιωτική νίκη οδήγησε σε κατάπαυση του πυρός. «Ολες οι επιχειρήσεις έχουν τερματισθεί έπειτα από την κατάληψη και του τελευταίου θυλάκου εδάφους» ανακοίνωσε ο στρατηγός Φονσέκα.

Το τέλος των συγκρούσεων, που έχουν στοιχίσει από τον περασμένο Ιανουάριο τη ζωή 6.500

αμάχων, είχε ήδη προαναγγελθεί με ανακοίνωση των ηττημένων ανταρτών την Κυριακή. Οι δυνάμεις των Ταμίλ παρέμεναν τις τελευταίες εβδομάδες εγκλωβισμένες από τον στρατό στα βορειοανατολικά της χώρας σε μια μικρή, εξαιρετικά δύσβατη περιοχή.

Τ ο βόρειο τμήμα του νησιού βρισκόταν επί δεκαετίες de facto υπό την κυριαρχία των αυτονομιστών Ταμίλ, οι οποίοι διέθεταν επίσης ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις περιορισμένης ισχύος. Η είδηση έγινε δεκτή με αλληλοσυγκρούομενα αισθήματα ικανοποίησης αλλά και ανησυχίας για τους αμάχους που πιθανόν να βρίσκονται ακόμη αιχμάλωτοι. Τόσο οι ομάδες των ανταρτών όσο και ο κυβερνητικός στρατός έχουν κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ και από τις κυβερνήσεις δυτικών κρατών για εγκλήματα πολέμου και για βίαιη μεταχείριση αμάχων.

Οι Ταμίλ έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες άοπλους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες», ενώ ο στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απελευθέρωσε περί τους 50.000 ομήρους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 115.000

κάτοικοι έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τα πεδία των μαχών τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 70.000 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από το 1972, όταν οι δυνάμεις των Ταμίλ πήραν τα όπλα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα πρέπει να δώσει στο μέλλον κάποια, περιορισμένη έστω, αυτονομία στις βορειοανατολικές περιοχές όπου κατοικεί η μειονότητα των Ταμίλ αν θέλει να διασφαλίσει την ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου