
Το βεληνεκές του πυραύλου εδάφους-εδάφους Sejil 2 είναι περίπου ανάλογο με εκείνο του ιρανικού Shahab 3 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να πλήξει το Ισραήλ και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.
Η ανάπτυξη των πυραύλων Sejil 2 ενισχύει τις ανησυχίες για την πολεμική ικανότητα της Τεχεράνης σε περίοδο που ασκούνται έντονες πιέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα .

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί μετά από τρεις δεκαετίες αποστασιοποίησης να επιτύχει επαναπροσέγγιση με την Τεχεράνη, ενώ το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει το Ιράν με αεροπορική επιδρομή επειδή απειλείται η ασφάλειά του.

Η ένταση που δημιουργεί η δοκιμή του πυραύλου Sejil 2 συσπειρώνει τους οπαδούς του αδιάλλακτου Αχμαντινετζάντ εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου για την προεδρεία του Ιράν.
Με αφορμή προηγούμενες πυραυλικές δοκιμές στο Ιράν οι ΗΠΑ βρήκαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν την ανάγκη ανάπτυξης αμυντικού πυραυλικού συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία για να εξουδετερωθούν οι απειλές από «χώρες εκτός ελέγχου».
Η διοίκηση Ομπάμα επανεξετάζει την υπόθεση που αναπτύχθηκε επί Μπους για λόγους «κόστους και αποτελεσματικότητας», αλλά συνεκτιμώντας και τη σφοδρή αντίδραση του Κρεμλίνου που θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου